Dispar banii de pe card, fără să știi: la ce să fii atent, să ”nu-ți plece” banii din cont

de: Mădălina Bahrim
28 01. 2022

Dacă deții un card bancar, ar trebui să adopți anumite măsuri de precauție, în regim propriu, chiar dacă banca ta îți garantează cele mai performante norme de securitate posibile.

Toate băncile comerciale au adoptat pachete de măsuri care să protejeze clienții de riscurile cibernetice, dar și de posibile alte fraude care pot vulnerabiliza securitatea fondurilor și datelor personale.

Chiar și în aceste condiții, clienții nu ar trebui să considere că sunt complet puși la adăpost, deoarece, după cum au sesizat experții în securitate online, de cele mai multe ori oamenii ajung victimele infractorilor cibernetici nu din cauza faptului că banca nu a acționat corespunzător, ci pentru că anumite acțiuni ale lor, individuale, au avut o astfel de consecință.

Prin urmare, adesea, tu ești cel care-ți pui în pericol banii din cont, fără să-ți dai seama.

Iată greșelile care te pot lăsa falit

1. Ai PIN-ul notat pe card sau într-un bilețel atașat cardului, ori în portofel. În cazul în care ai decis să notezi astfel PIN-ul și să-l ții în același loc în care ai și cardul, în cazul în care pierzi cardul sau portofelul cu totul, e lese de înțeles cât de simplu îi va fi unei persoane cu intenții rele să aibă acces la banii tăi.

Încearcă să memorezi PIN-ul și, de asemenea, să-l păstrezi confidențial.

2. Nu distrugi documentul pe care-l primești de la bancă, în momentul în care ți se emite cardul. Datele înscrise în acel document sunt strict confidențiale, motiv pentru care doar posesorul de drept al cardului trebuie să aibă acces la ele. După ce memorezi PIN-ul din document, trebuie să îl schimbi și să distrugi acel act, pentru ca nimeni să nu poată intra în posesia datelor tale bancare personale.

3. Nu ești atent când vinzi ceva pe internet. Dacă ai publicat un anunț de vânzare și apare un așa-zis cumpărător și îți cere datele cardului pentru a-ți livra banii, poți fi în pericol de a fi furat. Persoanele care îți trimit bani cu adevărat au nevoie doar de IBAN-ul tău, adică de numărul de cont.

4. Nu ești atent la site-urile de pe care faci cumpărături online. Chiar dacă nu cumperi de la o persoană fizică, tot trebuie să dai dovadă de multă vigilență, deoarece infractorii specializați în domeniu creează copii fidele ale anumitor site-uri. După ce tu introduci datele de plată ale cardului. site-ul fantomă le copiază și persoane rău intenționate au apoi acces la banii tăi.

5. Nu ești atent la oamenii din jurul tău, când scoți bani de la ATM. Atunci când faci o astfel de operațiune, trebuie ca persoanele din jurul tău să păstreze o distanță de confidențialitate, de cel puțin un metru sau doi față de tine. Astfel, te asiguri că nimeni nu vede datele pe care le introduci și, de asemenea, sumele pe care le scoți, ce pot reprezenta o tentație pentru o tâlhărie.